Exotiska frukter

Utbudet och intresset för exotiska frukter har ökat de senaste åren. Med sin smakrikedom ger de en spännande touche åt desserter, bakverk, glass, sorbeter, mosade i tårtfyllningar eller mixade till såser eller drinkar. Frukter med fast fruktkött är dessutom goda att grilla, ugnssteka och woka.

Många passar utmärkt ihop med kött, fisk, fågel och skaldjur. En ”exotisk planka” med många exotiska frukter kombinerade med olika kött- eller fiskdelikatesser är ett läckert inslag på en buffé.

Frukterna smakar bäst när de är riktigt mogna. Vissa exotiska frukter skördas omogna pga att de är mycket känsliga att transportera och tar skada av tryck och slag. Andra frukter, t ex ananas, skördas mogna och mognar inte efter.

Omogna frukter mognar om de får ligga i rumstemperatur några dagar. Därefter kan de förvaras svalt. Vid mognaden förändras ofta färgen på skalet. Bruna fläckar är enbart sockerutfällningar och inget farligt. Frukterna ska ge efter för ett lätt tryck – man kan testa genom att försiktigt krama frukten i hela handen. En mogen frukt avger en söt doft.

Källa: www.ewerman.se